Werkwijze

Interieur-ontwerp, advies en begeleiding
Van de eerste schets t/m realisatie

 

Werkwijze 

 

Iedere interieurvraagstelling of opdracht is anders en dat maakt een project uniek. De juiste instelling, goede communicatie en samenwerking zijn van belang voor het beste ontwerp. Het ontwerpen van een specifieke ruimte hangt af het gebouw, functie, concept, programma van eisen en wensen en welke sfeer het moet uitstralen. Als interieurarchitect luister, vraag en kijk ik naar het geheel: de balans met het gebouw, functie, routing, het concept, sfeer, details, e.d. 

 

Samen met u als opdrachtgever werken we naar een op maat gesneden eindresultaat. Vanzelfsprekend wordt het in een mooi jasje gegoten. Voor zowel de zakelijke als pariculiere branch.

 

De werkwijze is een richtlijn en afhankelijk van het type opdracht worden acht fases of stappen gecombineerd:   

 

1. Vrijblijvend gesprek

 

Allereerst kom ik bij u langs voor een vrijblijvend gesprek, waarin u uw wensen of probleem kunt laten zien en bespreken. Ik kan tijdens het gesprek of nadien aangeven welke stappen genomen kunnen worden. Afhankelijk van de opdracht zal ik het voorstel verder uitwerken met werkwijze en planning.

 

 

2. Programma van eisen en wensen 

 

Tijdens het vrijblijvende gesprek is veel besproken en bent u wellicht verder aan het denken gezet. Dit geeft inzicht voor het nemen van een aantal beslissingen die worden vastgelegd in het programma van eisen en wensen. Dit zal een rode draad zijn voor het ontwerp, zodat het een op uw wensen gebaseerd interieur wordt.

 

 

3. Voorbereiden ontwerp 

 

Dit betreft bijvoorbeeld het inmeten, het maken van foto’s en het aanvragen van plattegronden. Vaak wil ik deze informatie al voor het vrijblijvend gesprek, zodat ik mezelf kan inlezen, gerichte vragen kan stellen.

 
4. Schets Ontwerp (SO)

 

Met behulp van plattegronden, 2D of 3D-schetsen, materialen en kleuren zal het eerste ontwerp besproken worden. Aan de hand van de gesprekken en het ontwerp krijgt u vaak al tips over materialen, meubels, leveranciers en/ of winkels die bij u passen. Om dan vervolgens stalen, afbeeldingen te laten zien of zelfs een bezoek te organiseren om zo de eerste keuzes te kunnen maken.

 

 

 

5. Voorlopig Ontwerp (VO)

 

In deze stap worden de ideeën verder uitgewerkt. Op basis van de gesprekken wordt een passend ontwerp uitgewerkt tot in detail. Denk hierbij aan kleuren, stoffering, meubels, hang- en sluitwerk, afwerking, e.d. 

 

 

6. Definitief Ontwerp (DO)

 

Het voorlopig ontwerp wordt verder uitgewerkt voor de realisatie van het interieur. Daarbij worden de materialen, kleur en meubilair uitgekozen en technische omschrijving van het meubilair, definitieve tekeningen, details, bestek gemaakt.

 

7. Uitwerkingsfase 

 

In deze fase worden offertes aangevraagd. Bij deze fase hoort ook budgetbewaking en het opstellen van een realisatieplanning e.d.

 

 

8. Realisatiefase 

 

Het ontworpen plan wordt gerealiseerd. Afhankelijk van uw wensen kan ik ook de regie of een gedeelte van de regie over de uitvoering op me nemen. Het realisatieplan is daarbij uitgangspunt. De volgende aspecten kunnen daarbij een rol speken: kwaliteitsbewaking, bouwvergaderingen, het afstemmen van eventuele wijzigingen; oplevering en afhandelingswerkzaamheden. Het project wordt afgesloten met een evaluatie.