Over mij

Ontzorgt, is gedreven én ontwerpt doordacht.
De kracht van het interieur versterken in functie, sfeer en vorm.
Visie

In de loop van de jaren heb ik mijn eigen ontwerpvisie ontwikkeld door de ervaring van verschillende projecten en door de gevarieerde reizen die ik heb gemaakt. In mijn visie op interieur is het belangrijk dat er balans is als het gaat om kleuren, materiaal en uitstraling in combinatie met de verschillende functies van een ruimte. Een interieur dient een mooie en prettige uitstraling te hebben, maar moet ook leefbaar en werkbaar zijn. En dat op een manier die past bij de wensen van de opdrachtgever. Mijn ontwerpvisie laat zich kenmerken door de volgende elementen: balans, regelmaat, puur en functioneel.

Balans & regelmaat

Balans zorgt ervoor dat ruimtes (bouwkundig) beheersbaar en leefbaar zijn. Er is sprake van een duidelijk verband, aansluitende ruimtes sluiten goed op elkaar aan. 

Regelmaat van terugkerende elementen zorgt voor een goede balans en rust binnen ruimtes. Dit vindt u terug in bijvoorbeeld vormgeving, detail, kleur en materialen.

 

Puur & functioneel

Puur door natuurlijke en mooie materialen welke écht passen bij u als opdrachtgever.

Functioneel door een goede aansluiting tussen de functie van de ruimte én de opdrachtgever. Daarmee zowel handelingen in werken én wonen te verbeteren.

 

Veelal krijg ik de vraag:

“Wat zijn de verschillen tussen een styliste, interieurontwerper, interieurarchitect en binnenhuisarchitect”?

 
De verschillen:

Ten eerste is er geen verschil tussen een binnenhuisarchitect of interieurarchitect. In de volksmond gebruikt men voornamelijk het woord binnenhuisarchitect, maar eigenlijk is het officieel interieurarchitect.
Interieurarchitecten en interieurstylisten worden vaak over één kam geschoren. Natuurlijk hebben ze raakvlakken, maar deze termen zijn niet inwisselbaar.

Interieurarchitect is een beschermd beroep. De titel Interieurarchitect kan alleen worden verkregen door het afronden van een bepaalde (HBO)opleiding en vervolgens voldoen aan bij- en nascholing. Op het onderwijs worden studenten opgeleid om zelfstandig concepten te ontwikkelen, te innoveren en creatief te werken vanuit een persoonlijke visie. Daarnaast wordt de vakkennis zoals computer-tekenen, bouwkunde, verlichting, materialenkennis en akoestiek overgebracht om in het werkveld toe te passen. Ik ben lid van BNI en sta geregistreerd in het architectenregister onder interieurarcitect nummer 4.080815.004.

Interieurstylisten hebben geen specifieke opleiding nodig om als stylist werkzaam te zijn, aangezien ze zich voornamelijk met esthetiek bezig houden. Ze volgen over het algemeen een MBO opleiding tot interieurstylist. Er bestaan daarnaast diverse cursussen voor stylist of binnenhuisarchitectuur. De opleiding is voornamelijk gericht op  vakinhoudelijke kennis over kleuren, materialen en producten en het presenteren van een advies.

Wat doet een interieurarchitect en wat doet een stylist? 

Interieurarchitecten worden vaak ingezet bij bouw of verbouw van kantoren, winkels, huizen, maar ook bijvoorbeeld bij hotels en horeca. De interieurarchitect wordt het liefst vroeg ingezet in een (ver)bouwproces, zodat architect en/of aannemer de ontwerpen met de interieurarchitect kunnen afstemmen. De interieurarchitect richt zich op onderdelen zoals looproutes, zichtlijnen, daglicht, lichtplan, elektraplan, kleurenplan, stoffering en meubilair. De interieurarchitect pakt dus niet slechts de uitstraling van de ruimte aan, maar richt zich ook juist op de functie. De interieurarchitect ontwerpt verder vaak specifieke onderdelen van een ruimte op maat, zoals balies, kasten en zitbanken.

Stylisten worden meestal niet betrokken bij renovaties of ruimtelijke aanpassingen, ze worden ingezet voor het decoreren van bestaande ruimten. Ze adviseren over stijl, kleur, meubilair en accessoires. Ze ontwerpen in het algemeen geen maatwerk, maar gebruiken bestaande producten om een harmonieus interieur te creëren.

Dat een ontwerp mooi en creatief is mag je wel verwachten van een interieurarchitect. Echter mijn toegevoegde waarde is het samen oplossen van interieurproblemen van begin tot einde, slimme functionele oplossingen zoeken en het ontzorgen van het gehele ontwerptraject tot en met de realisatie. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met mij op.