Marleen van Heijningen interieurarchitect BNI
Westland
T. 06 - 537 51 599
U leest de website van een gedreven en enthousiaste interieurarchitect. Mijn naam is Marleen van Heijningen. In 2007 heb ik mijn HBO studierichting interieur architectuur op Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag afgerond. Met dit diploma op zak heb ik ervaring opgedaan bij een architecten bureau dat interieurs van apotheken en zorginstellingen ontwerpt. Na een aantal jaren begon mijn creatieve hart te kriebelen naar meer diversiteit en kreeg ik de mogelijkheid en kans om als zelfstandig ondernemer te beginnen.
Als interieurarchitect ben ik gedreven door mijn vak. Ik luister naar uw verhaal, kijk en zoek naar mogelijkheden en oplossingen. Ik geef advies over interieur en begeleid delen van of complete interieurprojecten. Vanaf het moment dat de eerste schets op papier wordt gezet tot en met de realisatie van het interieur. Zowel voor particuliere als zakelijke klanten, advies voor een woning, kantoor, kantine, apotheek, winkel of een horecagelegenheid. Niets is te gek. Zo heb ik bijvoorbeeld een kunstobject ontworpen voor een evenement.
Neem gerust contact op voor een gesprek voor zowel kleine als grote interieurprojecten. Tijdens een vrijblijvend, persoonlijk gesprek bekijken we samen de situatie en uw wensen, zodat ik een passend voorstel of oplossing kan aanbieden.
In de loop van de jaren heb ik mijn eigen ontwerpvisie ontwikkeld door de ervaring van verschillende projecten en door de gevarieerde reizen die ik heb gemaakt. In mijn visie op interieur is het belangrijk dat er balans is als het gaat om kleuren, materiaal en uitstraling in combinatie met de verschillende functies van een ruimte. Een interieur dient een mooie en prettige uitstraling te hebben, maar moet ook leefbaar en werkbaar zijn. En dat op een manier die past bij de wensen van de opdrachtgever. Mijn ontwerpvisie laat zich kenmerken door de volgende elementen: balans, regelmaat, puur en functioneel.
Balans zorgt ervoor dat ruimtes (bouwkundig) beheersbaar en leefbaar zijn. Er is sprake van een duidelijk verband, aansluitende ruimtes sluiten goed op elkaar aan.
Regelmaat van terugkerende elementen zorgt voor een goede balans en rust binnen ruimtes. Dit vindt u terug in bijvoorbeeld vormgeving, detail, kleur en materialen.
Puur door natuurlijke en mooie materialen welke écht passen bij u als opdrachtgever.
Functioneel door een goede aansluiting tussen de functie van de ruimte én de opdrachtgever. Daarmee zowel handelingen in werken én wonen te verbeteren.
Veelal krijg ik de vraag:
“Wat zijn de verschillen tussen een styliste, interieurontwerper, interieurarchitect en binnenhuisarchitect”?
De verschillen:
Ten eerste is er geen verschil tussen een binnenhuisarchitect of interieurarchitect. In de volksmond gebruikt men voornamelijk het woord binnenhuisarchitect, maar eigenlijk is het officieel interieurarchitect.
Interieurarchitecten en interieurstylisten worden vaak over één kam geschoren. Natuurlijk hebben ze raakvlakken, maar deze termen zijn niet inwisselbaar.
Interieurarchitect is een beschermd beroep. De titel Interieurarchitect kan alleen worden verkregen door het afronden van een bepaalde (HBO)opleiding en vervolgens voldoen aan bij- en nascholing. Op het onderwijs worden studenten opgeleid om zelfstandig concepten te ontwikkelen, te innoveren en creatief te werken vanuit een persoonlijke visie. Daarnaast wordt de vakkennis zoals computer-tekenen, bouwkunde, verlichting, materialenkennis en akoestiek overgebracht om in het werkveld toe te passen. Ik ben lid van BNI en sta geregistreerd in het architectenregister onder interieurarcitect nummer 4.080815.004.
Interieurstylisten hebben geen specifieke opleiding nodig om als stylist werkzaam te zijn, aangezien ze zich voornamelijk met esthetiek bezig houden. Ze volgen over het algemeen een MBO opleiding tot interieurstylist. Er bestaan daarnaast diverse cursussen voor stylist of binnenhuisarchitectuur. De opleiding is voornamelijk gericht op vakinhoudelijke kennis over kleuren, materialen en producten en het presenteren van een advies.
Wat doet een interieurarchitect en wat doet een stylist?
Interieurarchitecten worden vaak ingezet bij bouw of verbouw van kantoren, winkels, huizen, maar ook bijvoorbeeld bij hotels en horeca. De interieurarchitect wordt het liefst vroeg ingezet in een (ver)bouwproces, zodat architect en/of aannemer de ontwerpen met de interieurarchitect kunnen afstemmen. De interieurarchitect richt zich op onderdelen zoals looproutes, zichtlijnen, daglicht, lichtplan, elektraplan, kleurenplan, stoffering en meubilair. De interieurarchitect pakt dus niet slechts de uitstraling van de ruimte aan, maar richt zich ook juist op de functie. De interieurarchitect ontwerpt verder vaak specifieke onderdelen van een ruimte op maat, zoals balies, kasten en zitbanken.
Stylisten worden meestal niet betrokken bij renovaties of ruimtelijke aanpassingen, ze worden ingezet voor het decoreren van bestaande ruimten. Ze adviseren over stijl, kleur, meubilair en accessoires. Ze ontwerpen in het algemeen geen maatwerk, maar gebruiken bestaande producten om een harmonieus interieur te creëren.
Dat een ontwerp mooi en creatief is mag je wel verwachten van een interieurarchitect. Echter mijn toegevoegde waarde is het samen oplossen van interieurproblemen van begin tot einde, slimme functionele oplossingen zoeken en het ontzorgen van het gehele ontwerptraject tot en met de realisatie. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met mij op.
Marleen van Heijningen interieurarchitect BNI
Westland
T. 06 - 537 51 599